Skip to content

Plechtigheid

Wat wij voor u kunnen betekenen

Plechtigheid

Plechtigheid – Dit is een bijzonder belangrijk moment voor de nabestaanden van de overledene. Het is het moment van afscheid, een belangrijke stap in het rouwproces. Afhankelijk van het geloof van de overledene kunt u kiezen uit twee soorten plechtigheden: de religieuze en de burgerlijke plechtigheid.

Een persoonlijke plechtigheid

Wij staan volledig tot uw beschikking voor alle persoonlijke ideeën. Wij zorgen voor de organisatie en staan u met raad en daad bij. Tijdens de diensten kunnen ook familie, vrienden of verenigingen betrokken worden (toespraken). Het doel is om alle wensen van de familie van de overledene te vervullen.

Elke persoon is uniek. 
Dankzij deze fundamentele vrijheid kunnen wij een gepersonaliseerde uitvaart plannen die in de herinnering zal blijven als een zeldzaam en bevoorrecht moment. Wij werken met alle ideeën om aan ieders wensen tegemoet te komen.

Voorbereiding

Familieleden of vereniging of groep die de overledene dierbaar is, kunnen de voorbereiding van de ceremonie verzorgen.

Ceremoniemeester

Onze rol bestaat erin u te begeleiden bij het organiseren van een gepersonaliseerde plechtigheid volgens de wens en de waarden van de overledene.

Religieuze dienst

De familie van de overledene kan gebruik maken van de diensten van een voorganger van eender welke religie of filosofie.

Religieuze plechtigheden

In ons uitvaartcentrum of crematorium is het mogelijk om een katholieke religieuze dienst te organiseren.

Burgerlijke plechtigheden

Ook voor het organiseren van burgerlijke of vrijzinnige diensten kunt u bij ons terecht. Unie vrijzinnigen

Muziek

Wij beschikken over een muzikaal repertorium dat wij regelmatig bijwerken. Zie hieronder. De familie kan ons ook een muziekkeuze bezorgen op een medium naar keuze.

Zangers – Live muziek – Artiesten

Live muziek is ook mogelijk. Een zanger, solist of band is zeker welkom. Wij beschikken over een lijst met mogelijkheden.

 

Teksten voor een begrafenis – crematie – plechtigheid

Het schrijven van een rouwtekst voor een begrafenis of crematie kan helpen bij het uiten van emoties en het delen van herinneringen. Inspirerende teksten helpen om troost en kracht te vinden tijdens deze moeilijke periode. Hier zijn inspirerende teksten die u kunnen helpen om door deze tijd heen te komen. De ceremoniemeester kan tijdens de uitvaartdienst ook een tekst voorlezen die door de familie wordt aangeleverd.

Foto’s – Projector

Projector(s) zijn beschikbaar voor het projecteren van foto’s of films.

Live-stream

Wij bieden u de mogelijkheid om de ceremonie op afstand live te volgen. Zo kunnen familieleden de uitvaartdienst live volgen van thuis, het rusthuis, het ziekenhuis of zelfs vanuit het buitenland. Vraag ons gewoon om een persoonlijk wachtwoord.

De dienst opnemen

De dienst kan worden opgenomen als herinnering.

In het crematorium

De crematoria in België beschikken over verschillende zalen waar familie en vrienden zich kunnen verzamelen tijdens de uitvaartplechtigheid. 

Er zijn zalen voor 20 tot 210 personen. 

Deze zijn ook voorzien van moderne en audio en videoapparatuur.

Momenteel zijn er 17 crematoria verdeeld over heel België.

Plechtigheid Crematorium Daelhof Zemst Uitvaartzorg AIC Heirbrant Strombeek Meise Laken Vilvoorde

Kalender van de plechtigheden

Ontdek alles wat je moet weten over komende plechtigheden.

Wat is het kalender van de plechtigheden?

Elk crematorium heeft een kalender van de plechtigheden op zijn website staan. Dit is een is een handig hulpmiddel als u een plechtigheid wil bijwonen. Het bevat informatie over data, tijd en organisatie. 

In de kerk

Voordat uw dierbare wordt begraven, kunt u kiezen voor een plechtig afscheid in de kerk. Wij helpen u om alles te organiseren. 

De uitvaartplechtigheid kan een zegening of een eucharistieviering zijn. 

Wij brengen de familie in contact met het parochieteam zodat de uitvaartdienst met de priester kan worden georganiseerd (lezingen, gebeden,…).

In een kerk zijn de mogelijkheden wat betreft audio en videoprojectie beperkter. Kerknet.be

Plechtigheid Begrafenisondernemer Grimbergen AIC Heirbrant

Crematorium van Brussel – Ukkel

Het Crematorium van Brussel is een intercommunale gesticht in 1933. 
Het is het eerste crematorium in België et tot heden nog steeds het enige in Brussel. 
Adres: Stillelaan 61 – 1180 Ukkel

Crematorium Daelhof – Zemst

Adres: IGS Havicrem – Erasmuslaan 50, Cargovil 1804 Zemst

Crematorium Evere Brussel Begrafenisondernemer AIC HEIRBRANT

Crematorium Evere

Dit crematorium is gelegen aan de begraafplaats van Evere. Deze bevindt zich achter het NAVO gebouw te Evere en naast de begraafplaats van Schaarbeek.

Crematorium Evere adres, Jules Bordetlaan 35 – 1140 Evere

Crematorium Champ de Court – Court Saint Etienne

Het crematorium van Champ de Court ligt in het centrum van de provincie Waals Brabant op de hoogten van de gemeente Court-Saint-Etienne.

Crematorium Champ de Court adres, Drève Goblet d’Alviella 1 – 1490 Court-Saint-Etienne

Tekst voor een overlijden

Het belang van een persoonlijk en treffend afscheidstekst

Plechtigheid – Tekst voor een overlijden – Wanneer we afscheid nemen van iemand, is het vaak moeilijk om de juiste woorden te vinden die onze gevoelens goed kunnen overbrengen. Of het nu gaat om het afscheid nemen van een collega, een vriend of een geliefde, een persoonlijke en treffende afscheidstekst is van groot belang. Het is de laatste indruk die we achterlaten en kan een blijvende impact hebben op de ontvanger.

Het schrijven van zo’n tekst kan uitdagend zijn, vooral als we willen dat het oprecht en gedenkwaardig is. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om de juiste woorden te kiezen die onze gevoelens het best weergeven. Of het nu gaat om het bedanken van een collega voor hun harde werk of het uitdrukken van waardering naar een vriend voor hun vriendschap. Het laten zien van liefde en respect voor een geliefde, een persoonlijke afscheidstekst kan de emotionele binding versterken en de herinnering levend houden.

De betekenis van een afscheidstekst

Een passende afscheidstekst heeft enkele belangrijke elementen die ervoor zorgen dat de boodschap goed overkomt. Hier zijn enkele van die elementen:

 1. Persoonlijkheid: De tekst moet persoonlijk zijn en de unieke relatie tussen de afzender en de ontvanger weerspiegelen. Het kan herinneringen ophalen, inside jokes bevatten of specifieke momenten benadrukken.
 2. Duidelijkheid: Het is belangrijk dat de boodschap duidelijk is en niet voor meerdere interpretaties vatbaar. De ontvanger moet begrijpen wat je bedoelt en wat je wilt overbrengen.
 3. Emotionele toon: De afscheidstekst moet de juiste emotionele toon hebben, passend bij de situatie en de relatie tussen de afzender en de ontvanger. Of het nu gaat om het tonen van dankbaarheid, het uiten van troost of het delen van vreugde. De toon moet aansluiten bij de gevoelens die je wilt overbrengen.

Het is belangrijk om deze elementen in gedachten te houden bij het schrijven van een afscheidstekst, zodat de boodschap effectief en oprecht wordt overgebracht.

De belangrijkste elementen van een treffende afscheidstekst

Een passende tekst voor een overlijden heeft enkele belangrijke elementen die ervoor zorgen dat de boodschap effectief overkomt. Ten eerste moet de tekst oprecht zijn en vanuit het hart komen. Het is belangrijk om de ontvanger te laten weten dat de woorden gemeend zijn en dat ze rechtstreeks uit jouw gevoelens komen.

Daarnaast is het essentieel om de specifieke reden voor het afscheid te benoemen. Of het nu gaat om een verhuizing, een nieuwe baan of een ander levensverandering, het is belangrijk om de context van het afscheid duidelijk te maken. Dit helpt de ontvanger de boodschap beter te begrijpen en zich meer verbonden te voelen met jouw afscheidstekst.

Een andere belangrijke factor is het gebruik van specifieke herinneringen of momenten die je hebt gedeeld met de persoon die je gedag zegt. Door deze herinneringen te benoemen, laat je zien dat je de tijd hebt genomen om na te denken over jullie relatie en dat je waarde hecht aan de tijd die jullie samen hebben doorgebracht.

Het is ook belangrijk om de ontvanger te bedanken voor de positieve impact die hij of zij op jouw leven heeft gehad. Of het nu gaat om hun steun, vriendschap, inspiratie of gewoon een luisterend oor, laat de persoon weten dat je hun aanwezigheid waardeert en dat je dankbaar bent voor hun bijdrage aan jouw leven.

Voorbeelden van persoonlijke en opvallende afscheidsteksten

Een persoonlijke en opvallende tekst voor een overlijden kan op verschillende manieren worden geschreven, afhankelijk van de relatie en de specifieke situatie. Hier zijn enkele voorbeelden van teksten die kunnen dienen als inspiratie:

 1. Voor een collega:

“Beste [naam],

Het is met een mix van emoties dat ik afscheid neem van deze werkplek en van jou als collega. Ik wil je bedanken voor jouw harde werk, toewijding en de geweldige samenwerking die we hebben gehad. Onze tijd samen op kantoor zal ik altijd koesteren en ik ben dankbaar voor de waardevolle lessen die ik van jou heb geleerd. Ik wens je veel succes en geluk in jouw verdere carrière. Blijf stralen!

Met vriendelijke groet,

[jouw naam]”

 1. Voor een vriend:

“Lieve [naam],

Het is moeilijk om in woorden uit te drukken hoeveel jouw vriendschap voor mij betekent. Ik ben gezegend dat ik jou als vriend heb gehad en ik zal de mooie herinneringen die we samen hebben gemaakt altijd koesteren. Bedankt voor jouw luisterend oor, jouw steun en jouw oprechte vriendschap. Hoewel we nu misschien niet meer dagelijks contact hebben, weet dat je altijd een speciale plek in mijn hart zult hebben. Ik wens je het allerbeste in alles wat je doet.

Met liefde,

[jouw naam]”

 1. Voor een geliefde:

“Mijn liefste [naam],

Het is met een zwaar hart dat ik afscheid neem van jou, zelfs als het maar voor een korte tijd is. Onze liefde is iets bijzonders en ik koester elk moment dat we samen hebben doorgebracht. Jij bent mijn steun en toeverlaat, mijn beste vriend en mijn soulmate. Hoewel we nu misschien fysiek gescheiden zijn, weet dat mijn liefde voor jou onveranderd blijft. Ik kijk uit naar het moment dat we weer samen zullen zijn en ons avontuur voortzetten.

Met al mijn liefde,

[jouw naam]”

Deze voorbeelden kunnen dienen als inspiratie om jouw eigen afscheidstekst te schrijven. Het belangrijkste is om oprecht te zijn en je gevoelens op een persoonlijke manier over te brengen.

Strategieën voor het afleveren van een gedenkwaardige afscheidsboodschap

Een gedenkwaardige afscheidsboodschap kan een blijvende indruk achterlaten op de ontvanger. Hier zijn enkele strategieën om jouw afscheidstekst gedenkwaardig te maken:

 1. Wees specifiek: Vermijd vage bewoordingen en wees specifiek in jouw waardering of bedankje. Benoem specifieke kwaliteiten, acties of momenten die de persoon speciaal maken.
 2. Maak het persoonlijk: Pas de tekst aan op de relatie die je hebt met de persoon. Deel specifieke herinneringen, inside jokes of momenten die jullie hebben gedeeld. Dit zal de tekst persoonlijker maken en de ontvanger laten zien dat je echt om hem of haar geeft.
 3. Gebruik beeldspraak: Beeldspraak kan de tekst levendiger maken en de emoties versterken. Gebruik metaforen, vergelijkingen of andere vormen van beeldspraak om jouw afscheidsboodschap kracht bij te zetten.
 4. Wees oprecht: Het is belangrijk om oprecht te zijn in jouw afscheidstekst. Laat de persoon weten hoeveel hij of zij voor jou betekent en waarom je hun aanwezigheid zult missen. Oprechtheid zal de boodschap authentiek maken en een blijvende indruk achterlaten.

Door deze strategieën toe te passen, kun je jouw afscheidstekst memorabel maken en de ontvanger laten voelen hoeveel hij of zij voor jou betekent.

De rol van emoties in een afscheidstekst

Emoties spelen een belangrijke rol in een afscheidstekst. Ze helpen de boodschap kracht bij te zetten en de ontvanger te laten voelen hoeveel hij of zij voor jou betekent. Hier zijn enkele emoties die je kunt uitdrukken in jouw afscheidstekst:

 1. Dankbaarheid: Bedank de persoon voor zijn of haar bijdrage aan jouw leven. Laat zien dat je dankbaar bent voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht en de positieve impact die hij of zij op jou heeft gehad.
 2. Liefde: Als het een geliefde betreft, uit dan je liefde en genegenheid. Laat de persoon weten hoeveel je van hem of haar houdt en dat je uitkijkt naar de toekomst samen.
 3. Waardering: Laat de persoon weten hoezeer je zijn of haar aanwezigheid waardeert. Benoem specifieke eigenschappen, acties of momenten die de persoon speciaal maken.
 4. Trots: Als het een professioneel afscheid betreft, laat dan jouw trots zien voor de prestaties van de persoon. Benoem specifieke successen of groei die hij of zij heeft doorgemaakt.

Het is belangrijk om de juiste emoties te kiezen die passen bij de relatie en situatie. Emoties kunnen de afscheidstekst levendiger maken en de boodschap kracht bijzetten tijdens de plechtigheid.

Conclusie: Een blijvende indruk achterlaten met je afscheidstekst tijdens een plechtigheid

Een afscheidstekst is meer dan alleen een laatste groet. Het is een manier om onze waardering, dankbaarheid en genegenheid te uiten naar de persoon die we achterlaten. Een persoonlijke afscheidstekst toont dat we de relatie waarderen en dat we de tijd nemen om onze gevoelens oprecht over te brengen.

Een goed geschreven afscheidstekst kan de ontvanger een gevoel van erkenning en voldoening geven. Het laat zien dat we de tijd hebben genomen om na te denken over onze woorden en dat we oprecht willen laten weten hoeveel ze voor ons betekenen. Of het nu gaat om het bedanken van een collega voor hun harde werk tijdens een samenwerking, het uiten van waardering voor een vriend die altijd voor ons klaarstaat, of het tonen van liefde en respect voor een geliefde die we moeten missen, een persoonlijke afscheidstekst kan een blijvende indruk maken en de ontvanger warmte en troost bieden.

X